Vertrouwenspersoon Jeugdhulp

De vertrouwenspersoon Jeugdhulp valt sinds 2015 onder verantwoordelijkheid van gemeenten. Het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg (AKJ) en zes Zorgbelangorganisaties voeren het onafhankelijke vertrouwenswerk in samenwerking met elkaar uit, in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De vertrouwenspersonen Jeugd van de zorgbelangorganisaties zijn actief in Groningen, Drenthe, Friesland, Gelderland, Noord-Brabant en Zeeland.

Waarvoor kun je terecht bij de vertrouwenspersonen Jeugdhulp?

  • Vertrouwenspersonen geven informatie als er vragen zijn over rechten en plichten. Zij weten alles over de wetten en regels binnen de zorg voor jeugd.
  • De vertrouwenspersoon helpt bij het bespreekbaar maken van onvrede met de hulpverlener, of ondersteunt bij het indienen van een klacht.
  • Ondersteun jij iemand die met zorg voor jeugd te maken heeft? Weet dan dat vertrouwenspersonen ook jou kunnen ondersteunen en adviseren. Zo sta je een stuk sterker. 
  • Ook pakken we signalen op. Alle vragen en klachten worden anoniem geregistreerd en geanalyseerd. Deze worden besproken met de instellingen en gemeente. Daarbij dringen we aan op verbetering.

 

Heb je te maken met jeugdhulp? Wil je advies, heb je een vraag of een klacht?
De vertrouwenspersonen helpen je verder! Bel naar het landelijke nummer van het AKJ, 088 555 1000, stuur een e-mail naar info@akj.nl, of vul het contactformulier in op www.akj.nl/contact.

Als je al contact hebt gehad met een vertrouwenspersoon van Zorgbelang, dan kun je ook direct bellen naar de betreffende Zorgbelangorganisatie. Kijk voor de telefoonnummers op de volgende site: www.zorgbelang-brabant.nl (ook voor de provincie Zeeland),

De vertrouwenspersonen komen op voor jongeren én volwassenen die met jeugdhulp te maken hebben. De vertrouwenspersonen zijn onafhankelijk en hebben geheimhoudingsplicht. Deze hulp is gratis.